Rädd för stötar av elstängsel på Fredriksdal

Foto: Ebba Fogelfors


Synpunkt: “
Hej! Jag har en fråga angående elstängsel på Fredriksdal. Under ett antal år har jag varit på besök med mina barnbarn. Varje gång är det samma sak, jag vågar inte släppa dem många meter ifrån mig på grund av risken att de ska få en stöt. Barn går ju inte den rakaste vägen mellan a och b. Varför inte bygga ett staket en bit utanför elstängslet för att eliminera risken?”

Svar: “Att vi har elstaket runt våra djur är för att djuren ska stanna på den betesmark där de är. Det är ju både för deras, er besökares och personalens skull, djur på vift vill vi inte ha. När det inte är el i staketet märker djuren det ganska snabbt och kan få för sig att rymma.

Att ha dubbla staket för att hålla ett avstånd mellan besökarna och eltråden är inte praktiskt möjligt. Det skulle bli ett skötselproblem för oss. Runt grishägnen nere vid stallet har vi gjort en variant, som fungerar i ett litet hägn. Här har vi liggande plankor som staket med el-tråd innanför. Den översta tråden, som barn kan komma åt när de lutar sig fram, har inte ström i sig. Den undre och plankorna håller grisarna kvar i hägnet.

Det är så klart inte alls skönt att få en stöt av ett elstaket, men det är inte farligt. Jag hoppas att ni kan ha trevliga och lärorika stunder här hos oss utan incidenter med eltråden.”